ŽIADANKY   CENNÍKY      KALENDÁR   KONTAKTY

LEAKY GUT SYNDROME

Syndróm zvýšenej priepustnosti čreva

 
Črevná stena je veľmi dôležitá ochranná bariéra v tele. Ak je neporušená, tak chráni organizmus pred vstupom telu škodlivých látok do krvi.
Čoraz častejšie však dochádza k narušeniu črevnej steny a škodlivé látky prenikajú do krvného obehu. Pre tento stav sa používa termín syndróm zvýšenej priepustnosti čreva ( Leaky Gut Syndrome ).
 
Pri diagnostike syndrómu pomáhajú  laboratórne testy.
 
Racionálne a efektívne je vyšetriť  4 parametre:
1      α1 – antitrypsín ( v stolici )
2.       kalprotektín ( v stolici )
3.       sIgA ( v stolici )
4.       IgG protilátky proti potravinám ( v sére )
 
α1 – antitrypsín sa tvorí v pečeni. Normálne sa v čreve nevyskytuje, iba ak vo veľmi nízkych koncentráciách. Je to indikátor zvýšenej črevnej priepustnosti a zápalu v čreve.
Kalprotektín je citlivý marker zápalu, ktorý sa používa pri odlíšení syndrómu dráždivého čreva od  chronického  zápalového ochorenia  čreva. Zvýšená hladina kalprotektínu v stolici (viac ako 50 mg/kg) poukazuje na zápalové ochorenie čreva. Nižšie hladiny kalprotektínu môžu byť príznakom sydrómu dráždivého čreva alebo potravinovej intolerancie a alergie.
sIgA je súčasť imunitného systému. Uvoľňuje sa do čreva a viaže škodlivé substancie. Nízka hladina sIgA v čreve svedčí pre poškodenie črevnej steny.
IgG protilátky sú tvorené imunitným systémom .Výskyt špecifických IgG protilátok namierených proti niektorým potravinám indikuje oneskorenú potravinovú alergiu, ktorá je spôsobená syndrómom zvýšenej priepustnosti čreva. Vzniká zápal, ktorý ďalej zvyšuje  priepustnosť čreva. Zápal prechádza do chronického štádia.
 
OCHORENIA SO SYNDRÓMOM ZVÝŠENEJ PRIEPUSTNOSTI ČRIEV
Chronické zápalové ochorenia čriev ( IBD )
Syndróm dráždivého čreva ( IBS )
Potravinové intolerancie alebo alergie
Astma
Diabetes mellitus II.typ
Chronický nedostatok železa

Nájdi na stránke
Vyhľadávanie
Online výsledky

Medy.sk na Facebooku Napíšte nám Lekársky blog Lekársky blog